header
m1

Koen van der Velden

In en en om het atelier van Koen van der Velden kunt u lichtobjecten in diverse vormen en maten aantreffen die voor binnen- en/of buitengebruik zijn ontworpen. Gelegen aan huis Oude dijk 36 te Den Andel, is een expositie-ruimte waar iedereen op werkdagen (in principe) tussen 13.00 en 17.00 uur van harte welkom is. Wilt u er zeker van zijn dat Koen aanwezig is of buiten de genoemde tijden langs komen, dan is het handig om voor uw bezoek even een telefonische afspraak te maken. Telefoon: 0595 423501

item1 item2

Over mijn werk:

Sinds de computer in de grafische wereld de ontwerpers veel persoonlijke en artistieke impulsen afhandig heeft gemaakt, ben ik opzoek gegaan naar een nieuwe werkwijze. In het verleden heb ik diverse bouwplaten ontworpen, wat een aanzet is geweest om ruimtelijk te gaan werken. Vanaf het jaar 2000 ben ik bezig met het ontwerpen en vervaardigen van lichtobjecten. Er zijn binnen- en buitenobjecten. Gemaakt van verschillende materialen zoals: hout, glas, aluminium enpolyester. De vormgeving; open en transparante delen, maatvoering en lijnenspel van mijn objecten ontstaan onder anderenuit een fascinatie voor architectuur en zeevaart. Ik gebruik kaarslicht omdat het een oeroude vorm van verlichting is dieafzonderlijk van (hedendaagse) technieken te gebruiken is. Om de kaarsen heen zit een object die de kaarsen beschermtmaar ook een esthetische functie heeft. Mijn werk is voortdurend in ontwikkeling. Oude ontdekkingen leiden tot nieuwe vormen,verbeterde materialen en verfijning in techniek. Vanaf 2009 ben ik begonnen met kleinere papieren lichtobjecten voor binnen.

Het is de bedoeling dat in de toekomst alleen nog maar in opdracht van de klant buiten-objecten worden gemaakt. Dit i.v.m. tijd, materiaal en ruimte. Er is dan ook de mogelijkheid om in te gaan op de wensen van de koper of in overleg tot een ontwerp te komen.

item4 item5
item10 item9 item8 item7

Bouwplaten:

Naast binnen en buiten lichtobjecten zijn er ook papieren objecten te koop. Sommige, grotere objecten zijn eenmalig gemaakt en dus uniek. Daarnaast zijn er papierobjecten als bouwplaat te koop, om zelf uit te voeren.

Opleidingen/werkzaamheden:

1965/68: L.T.S te Wageningen.

1968/70: Parttime opleiding Grafische School te Utrecht. Werkzaam als foto-retoucheur bij de rotatiediepdrukkerij Vada te Wageningen.

1968/73: Avondopleiding aan de A.B.K. te Arnhem, afdeling grafisch ontwerp en publiciteit.

1970/72: Werkzaam als zeefdrukker bij Midoscreen te Oosterbeek.

1974/77: Werkzaam als werkvoorbereider, afdeling reclame bij de firma Brimos B.V. te Hattum.

1977: Begonnen als beeldend kunstenaar.

1981/83: Deelnemer B.K.R.

 

Exposities o.a. in Galerie De Rubein te Zwolle en De Appel te Amsterdam.

Vanaf 1984: Freelance-ontwerper en illustrator te Den Andel.

Opdrachtgevers o.a.: Wolters Noordhoff, Nederlandse Gasunie, Marcel Dorel, Rijkswaterstaat, Studio D.N.L. Almere Stad, Bataviawerf Lelystad.

Ontwerp bouwplaten: Greenpeace: De Rainbow Warrior.

Gemeente Rotterdam: Centrale Bibliotheek, Groningen: Het Gasuniegebouw.

Vanaf 2000 begonnen met het ontwerpen en maken van lichtobjecten.

GASTKUNSTENAARS KUNSTGROEPLEDEN HOME